PLAYMOBIL®

Historiek

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1876

Andreas Brandstätter richt het bedrijf dat naar hem is genoemd op in Fürth in Beieren, voor de productie van decoratieve armaturen en sloten voor kisten.

1908

Zijn zoon Georg neemt de zaak over en verandert de naam in geobra, een acroniem afgeleid van zijn naam, Georg Brandstätter.

1921

Later verhuist het bedrijf naar het naburige Zirndorf, waar het hoofdkwartier van de onderneming nog steeds is gevestigd. Hoofdzakelijk plaatstalen spaarpotten, telefoons, speelgoedkassa's en -weegschalen werden zowel binnen als buiten Europa met succes verkocht.

1952

Met het aantreden van Horst Brandstätter – enige eigenaar op dit moment - begint een heel nieuw tijdperk voor het bedrijf. De jonge en dynamische man heeft een voorliefde voor kunststof, stemt de productie en het productgamma hierop af en gaat op zoek naar bijkomende afzetmogelijkheden en nieuwe markten.

1958

Met de hoelahoep wordt een eerste groot succes geboekt. Het bedrijf gaat nu ook nog andere speelgoed- en ontspanningsartikelen vervaardigen - allemaal van plastic.

1970

Beginjaren '70: Het bedrijf krijgt af te rekenen met de oliecrisis en concurrentie vanuit lageloonladen. Horst Brandstätter beseft dat dit het ideale moment is voor een compleet nieuw speelconcept van Hans Beck, de toenmalige ontwikkelaar/ontwerper van het bedrijf.

 

1974

PLAYMOBIL® komt op de markt. Op vraag van zijn baas werkte Hans Beck al sinds 1971 aan een nieuw speelsysteem, gebaseerd op de 7,5 cm grote PLAYMOBIL®-figuur.

1976

De vestiging in Malta staat voortaan in voor de productie van de PLAYMOBIL®-figuren die uit zeven onderdelen bestaan en met de hand worden geassembleerd. Vandaag is de productie grotendeels geautomatiseerd en heeft PLAYMOBIL® Malta een jaarlijkse productiecapaciteit van 100 miljoen figuren.

1980

In de jaren '80: neemt de vraag wereldwijd gestaag toe en PLAYMOBIL® richt commerciële vestigingen op in Frankrijk, de Benelux, Engeland, Italië, Canada en de USA.

1990

Verhuis naar het nieuwe hoofdkwartier voor ontwikkeling, marketing en verkoop in Zirndorf. Ernaast zijn tentoonstellings- en speelruimtes voorzien – de start van het PLAYMOBIL® FunPark.

2000

PLAYMOBIL® FunPark opent in Zirndorf, naast de hoofdzetel van het bedrijf. Onder het motto "let’s get active" laat deze unieke, levensgrote speelwereld kinderen genieten van alle actie en avontuur in het themapark.
Geobra Brandstätter boort een nieuw marktsegment aan met het merk LECHUZA. De kwaliteitsvolle plantenbakken met bewateringssysteem worden al gauw een tweede succesvolle bedrijfsactiviteit.
Eigenaar Horst Brandstätter vindt een opvolger om het bedrijf te runnen, Andrea Schauer, maar blijft mee aan het roer staan als executive partner.

 

2004

PLAYMOBIL® viert zijn 30e verjaardag. Het bedrijf is al lang uitgegroeid tot een vaste waarde in de speelgoedwereld.

2010

De wereldwijde omzet van PLAYMOBIL® rondt met 507 miljoen euro voor het eerst de kaap van een half miljard. geobra Brandstätter is de grootste speelgoedfabrikant van Duitsland, met een marktaandeel van 8%.

2012

De voorbije decennia heeft Horst Brandstätter voortdurend geïnvesteerd in nieuwe productiefaciliteiten. In 2012 worden een nieuw hoogbouwmagazijn en een nieuwe spuitgietinstallatie in gebruik genomen in Dietenhofen - kostprijs: 25 miljoen euro. Voor 2013 zijn nog investeringen gepland ten belope van 100 miljoen euro.

2013

Met een wereldwijde omzet van 531 miljoen euro boekt PLAYMOBIL® in 2012 een nieuw record. Het resultaat van de groep steeg met 5,3% tot 591 miljoen euro. Naast de hoofdfabriek in Dietenhofen, in Beieren, zijn er ook nog productievestigingen elders in Duitsland, in Malta, de Republiek Tsjechië en Spanje, twaalf commerciële vestigingen alsook de productie en verkoop van LECHUZA-plantenbakken. De Brandstätter Groep stelt in 2012 wereldwijd 3.700 mensen te werk.

2014

De PLAYMOBIL®-figuren vieren hun 40e verjaardag.