PLAYMOBIL®

Η Ιστορία της Εταιρίας

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
1876

Μια φορά και ένα καιρό το 1876 ήταν ένας κλειδαράς που ονομαζόταν Andreas Brandstätter. Ο κύριος Brandstätter φύτεψε τον σπόρο που στη συνέχεια θα ανθοφορούσε ως PLAYMOBIL®, κατασκευάζοντας στο Fϋrth της Βαυαρίας εξαρτήματα και λουκέτα για διακοσμητικές κασετίνες.

1908

Ο γιος του ανέλαβε την επιχείρηση αλλάζοντας το όνομά του από τα αρχικά του ονόματος, Georg Brandstätter.

1921

Αργότερα, η εταιρεία μεταφέρθηκε στο Zirndorf, το διπλανό χωριό, όπου οι κεντρικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με παλαιά στοιχεία, η εταιρεία εκείνη την εποχή είχε σαν κύρια ασχολία την παραγωγή και εμπορία παιχνιδιών και κατασκευασμάτων από μέταλλο, κυρίως κουμπαράδες, τηλέφωνα, μηχανές ταμείου και κλίμακες για καταστήματα παιχνιδιών, όλα φτιαγμένα από φύλλα μετάλλου, τα οποία σημείωναν μεγάλο νούμερο πωλήσεων στην Ευρώπη και Αμερική.

1952

Όταν ο Horst Brandstätter παίρνει μέρος στην εταιρεία, μία νέα εποχή αρχίζει. Ο νέος και δυναμικός ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί κυρίως πλαστικό, αλλάζει τις παραγωγικές διαδικασίες και την ποιότητα του προϊόντος, κάνει προσπάθειες για αύξηση πωλήσεων και αναζητά νέες αγορές.

1958

Η πρώτη θεαματική επιτυχία έρχεται με το hula-hoop. Η ιδέα για το προϊόν έρχεται από την Αμερική. Ο Horst Brandstätter, ο οποίος μαθήτευσε ως τεχνικός και κατασκευαστής καλουπιών, δουλεύει μέρα-νύχτα για να κατασκευάσει μηχανή καλουπιών για μαλακά στεφάνια από πλαστικό.

1970

Η κρίση του πετρελαίου επηρεάζει την εταιρία, αφού η τιμή της πρώτης ύλης του πλαστικού αυξήθηκε δραματικά. Αυτή η εξέλιξη και η πίεση των τιμών βύθισε την οικογενειακή εταιρεία στα «κόκκινα νούμερα», αφού η μέχρι τώρα οικονομική της πολιτική ήταν συνετή. Ο Horst Brandstätter συνειδητοποιεί την κατάσταση και καταλαβαίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή για μία απόλυτα καινούργια ιδέα παιχνιδιού. Ο Hans Beck, ο δ/ντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, επεξεργαζόταν τις μικρές, κινούμενες φιγούρες και διάφορα εξαρτήματά τους.

1974

Tο PLAYMOBIL κάνει την εμφάνισή του. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Brandstätter, o Hans Beck, ο δ/ντής του τμήματος Ανάπτυξης, επεξεργαζόταν από το 1971 τις μικρές, κινούμενες φιγούρες. Η ιδέα του κ. Beck εστιάζεται στην PLAYMOBIL φιγούρα 7,5 εκατοστών.

1976

Η θυγατρική της Μάλτας αναλαμβάνει την παραγωγή όλων των φιγούρων PLAYMOBIL®, τα οποία αποτελούνται από επτά εξαρτήματα και συναρμολογούνται χειροκίνητα. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά κατασκευάζονται μηχανικά και η PLAYMOBIL® Μάλτας έχει ετήσια παραγωγή 100 εκατομμυρίων φιγούρων.

1980

Αρχές δεκαετίας ΄80 Για να ανταποκριθεί η εταιρία στην παγκόσμια ζήτηση, δημιουργεί νέα τμήματα πωλήσεων στην Γαλλία, στις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), στην Αγγλία, στην Ιταλία, στον Καναδάς και στις Η.Π.Α.

1990

Μετακόμιση των κεντρικών γραφείων στο Zirndorf και εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων με χώρους έκθεσης και ψυχαγωγίας - ο προάγγελος του PLAYMOBIL FunPark.

2000

Το PLAYMOBIL FunPark ανοίγει στο Zirndorf, ακριβώς δίπλα από τα κεντρικά γραφεία. Με το μότο «let’s get active», ο παιδότοπος ενθαρρύνει τα παιδιά να απολαύσουν και να διασκεδάσουν με τα διαφορετικά εκθέματα που υπάρχουν. Η Geobra Brandstätter εισάγει ένα νέο brand, τη LECHUZA. Oι αυτοποτιζόμενες γλάστρες LECHUZA, δεν αργούν αν σημειώσουν επιτυχία και καθιερώνονται ως το νούμερο δύο brand για την εταιρία.

2004

Η PLAYMOBIL® γιορτάζει τα 30α της γενέθλια. Πλέον έχει καθιερωθεί ως το καλύτερο παιχνίδι στον κόσμο.

2010

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της PLAYMOBIL υπερβαίνουν για πρώτη φορά, το μισό δισεκατομμύριο, με κύκλο εργασιών άνω των 500.000.000€ κάνοντας την Geobra Brandstätter την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία παιχνιδιών στη Γερμανία, με μερίδιο αγοράς 8%.

2012

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο Horst Brandstätter συνεχώς επενδύει σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Το 2012 μια νέα αποθήκη υψηλών προδιαγραφών τίθεται σε λειτουργία στο Dietenhofen της Γερμανίας με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 25.000.000€.

2013

Με επενδύσεις ύψους 100.000.000€ το 2013, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Horst Brandstätter ανοίγει το δρόμο για την εταιρεία του, ώστε να παραμείνει η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών. Τον Μάιο, ανοίγει ένα νέο πρωτοποριακό κέντρο διανομής και αποθήκευσης στο Herrieden της Γερμανίας.

2014

Η PLAYMOBIL® γιορτάζει τα 40α της γενέθλια.

2015

Ο ιδιοκτήτης της PLAYMOBIL Horst Brandstätter φεύγει από τη ζωή στις 3 Ιουνίου σε ηλικία 81 ετών. Η εταιρεία του, συνεχίζει τη λειτουργία της με την μορφή ιδρύματος. Ο όμιλος Brandstätter επιτυγχάνει σε παγκόσμιο επίπεδο, πωλήσεις της τάξης των 616.000.000€. Ο όμιλος εταιρειών, εκτός από τα εργοστάσια κατασκευής PLAYMOBIL στη Γερμανία, περιλαμβάνει και εργοστάσια στη Μάλτα, στην Ισπανία και στην Τσεχία, ενώ εντάσσονται και τα τμήματα πωλήσεων και παραγωγής των αυτοποτιζόμενων γλαστρών LECHUZA. Θυγατρικές εταιρείες λειτουργούν επίσης σε 12 χώρες. Το 2015 ο Όμιλος Brandstätter απασχολεί περισσότερους από 4.100 υπαλλήλους παγκοσμίως.

2016

2,9 δις φιγούρες PLAYMOBIL παγκοσμίως, βρίσκονται στα παιδικά δωμάτια. Περισσότερες από 5.100 διαφορετικές φιγούρες έχουν κατασκευασθεί από το 1974.