De vaders van PLAYMOBIL®

Horst Brandstätter
Horst Brandstätter
Hans Beck
Hans Beck

Horst Brandstätter (1933 – 2015)

Kinderen kennen hem als “Mijnheer Playmobil”, maar voor zijn medewerkers was hij gewoon “HOB”. Horst Brandstätter, achterkleinkind van oprichter Andreas Brandstätter, stond gedurende drie decennia alleen aan het roer van het bedrijf. Hij was tevens één van de meest vooraanstaande persoonlijkheden van de Duitse speelgoedindustrie. In de jaren '50 kwam hij al tot het inzicht dat de toekomst van speelgoed niet meer uit metaal, maar uit plastic bestond en hij reorganiseerde het hele familiebedrijf overeenkomstig. In de beginjaren '70 gaf Horst Brandstätter zijn meester-matrijsbouwer Hans Beck opdracht een compleet nieuw speelgoedsysteem te ontwikkelen: PLAYMOBIL® was geboren. Dankzij PLAYMOBIL® groeide het bedrijf van Brandstätter uit tot de grootste speelgoedfabrikant van Duitsland. Ook het merk LECHUZA, dat in 2000 met succes werd gelanceerd als tweede pijler van zijn bedrijf, is een bewijs voor het visionaire talent van Brandstätter. PLAYMOBIL®-baas Horst Brandstätter overleed op 3 juni 2015 op de leeftijd van 81 jaar.

 

Hans Beck (1929 – 2009)

Hans Beck solliciteerde in 1958 bij geobra Brandstätter naar de betrekking van speelgoedontwikkelaar, destijds omschreven als “stalenmaker”. De eigenaar van het bedrijf, Horst Brandstätter, selecteerde Mijnheer Beck zelf uit een hele reeks sollicitanten. Van de innoverende producten die Hans Beck ontwierp, hebben velen aanzienlijk bijgedragen tot het succes van het bedrijf. Zijn meesterwerk, PLAYMOBIL® kwam er echter in 1971. Als hoofd ontwikkeling is Hans Beck steeds het "geweten van het bedrijf" geweest. Zo zorgde hij er persoonlijk voor dat alle nieuwigheden steeds in het concept van het speelgoedsysteem paste en zocht zo nooit kortstondige trends op. De klantentevredenheid was hierbij steeds zijn belangrijkste prioriteit.
In 1998 ging Beck met pensioen en hij overleed in 2009 na een langdurige ziekte. geobra Brandstätter herdenkt Hans Beck door ervoor te zorgen dat hij eeuwig voortleeft in zijn speelfiguren. Het PLAYMOBIL® R&D team, sinds 2014 onder leiding van de heer Uwe Reuter blijft zijn levenswerk dan ook verder zetten.